Dünya Haritası



Biraz da geyik yapalım. Ara ara garip gurup şeylere kafa yorarım. Kendisinin haberi yok ama uzun süredir takıldığım şeylerden biri Dünya Haritasıydı. Hatta bikaç yıl önce aradığımı bulamayıp kendim kes-yapıştır ile yapmaya çalışıp, paylaşmışım.

Bejing boğazı tam bir bağlantı sağlarken, dünyayı bir bütün olarak sunarken niye ısrarla mevcut versiyon kullanılıyordu?! veya atlaslarda onlarca versiyon varken niye pasifik merkezde alternatif de eklenmiyordu?!

Gel gör ki bu konuda yanlız değilmişim ve yetkin biri eyleme geçmiş. Yakın zamanda öğrendim ki Gall Peter haritası denen bişey varmış. Sevgili Peter, iki önemli şey yapmış. Birincisi; kıtaları ve ülkeleri gerçek ölçü oranlarına göre yapmış. İkincisi; bildiğim ilk defa pasifik okyanusunu merkeze alan yani Amerika kıtası sağda versiyon haritaları var. Meğerse; Rusya o kadar da korkunç, Amerika dünyanın sahibi değilmiş vs...

Geçen bu son noktasına vardı. Thanks insomnia! Zuzaylı belgeselinde astronot özetle "burda yön mevhumu kayboluyor. aşağısı yukarısı algısı bitiyor" gibi bişey söyleyince kafamdaki haritaya bir dürtme daha gönderdim. Tamam tamam o kadar ileri gitmeyeceğim, şimdilik kuzey "yukarısı" olarak kalsın! 🤯🤪

Atlaslarda kullanılan, evet tam şuan beyninizin şak diye size sunduğu harita 500 yıl önce oluşturulmuş ve ana amacı denizcilikte kolaylık sağlamasıymış. Kuzeyin yukarısı olarak belirlenmesi de bundan ötürü.

Bizim generasyon için geç olabilir. Eski besleme ile nasıl yaşadığımız, ne yaptığımız malum. Amerika'daki bazı yerel okullar bu haritayı kullanmaya başlamışlar. Kendi ülkeleriyle ilgili, diğer ülkelerle ilgili ve Dünyayla ilgili görüşlerinin tamamen değişeceğine inanıyorlarmış. Olumlu anlamda!

Algın değişir, dünyan değişir. Dünyan değişir, Dünya değişir. 🌏

Küçük hareketler, büyük değişimler 😉

Şebnem Özenç