Sembolizm Nedir




SEMBOLİZM; "Birlikte tartışak, birlikte birleştirmek, bir arada toparlayıp bağlamak” anlamlarına gelir. Sembol, kimi sözlüklerde "daha soyut bir şeyi anlatmaya yarayan daha somut şey" ya da "evrensel yasa, ilke ve prensipleri açıklayan işaretler" olarak tanımlanır. Sembolizm kısaca, evrensel ilke ve prensiplerin sade ve insanî öğelere indirgenerek ifade edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bir sembol, anlatmak istediği şeyi en kesin, en belirli, en sade, en doğal şekilde ifade eden işarettir. Sembolizm evrensel ve insanlar için birlikte kullanılan bir tür ortak alan bilgisidir ve semboller farklı dil-yazı sistemlerine sahip tüm insanlara aynı dilden hitap etmenin ortak yolunu mutlaka bulurlar.

Bir sembolün evrensel olması demek, içinde evrensel bir ilkeyi, yasayı ya da prensibi barındırması demektir. Bir şeklin göründüğünden farklı anlam taşıması, ezoterik bakımdan bir sembol olarak nitelendirilmesi için yeterli değildir.

Ezoterik gelenekte semboller 7 kategoride sınıflanır;
1.       Olaylarla ilgili semboller (ejderha ile savaşmak, gölde yıkanmak gibi )
2.       Kişi ve Kişilerle ilgili semboller (şövalye, büyücü, peri)
3.       Canlı semboller (yaşam ağacı, pegasus gibi hayvan ve bitkiler)
4.       Cansız semboller (asa, kadeh, tüy gibi eşyalar ve dağ, çeşme gibi doğa unsurları)
5.       Geometrik semboller
6.       Sayısal semboller
7.       Renk sembolleri

Sembolizm kullanımıyla ilgili farklı sebepler ileri sürülmektedir. Bunlardan biri, zaman ve mekândan, devir, dil, kültür ve coğrafyalardan bağımsız olarak ortak, anlaşılır, keşfedilebilir bir dil yaratmaktır. Bir diğeri; bilgiyi hak etmeyen, hazır olmayan kişilerden saklamak ve korumaktır. Bu koruma, kişilerin kötüye kullanımını engellemek veya kişinin karmaşa içine girmesini önlemek şeklinde iki yönlüdür.

Semboller, her bilinç düzeyi için belirli bir anlayış ve bilgi getirir. İnsan şuurunun ve idrakinin geri düzeylerinde, onları fazla yük altında bırakmadan, ağır tesirler içerisine sokmamak ve ne anladı ise anladığı oranda yürütmek için meydana getirilmiştir.

Bilgi süzülerek verilmesi gereken bir potansiyeldir. Bilgi, varlığın ezilmeden, yıkılmadan, düzen içerisinde yavaş yavaş yükselebilmesini sağlamak amacıyla bir takım sembol ve şekillerle ortaya konmuştur.

Bazı semboller bir değil, birçok anlam içerir. Zihin düzeyi, anlayış ve bilgi geliştikçe sembollerdeki kaba anlamdan yüksek anlamlara doğru yükselinebilir. Sembolik dili çözmeye çalışmak tamamen inisiyatik bir çalışmadır ve kişinin evrensel enerjilerle, kaynakla bağlantısını güçlendirir.      

... daima sevgiyle

Şebnem Özenç