MEDİTASYON.1


MEDİTASYON
-Bölüm.1-
Meditasyon; içe yolculuk, içe dönme, iç sese kulak verme olarak nitelendirilir, tâ ki içe “gitmeye” gerek kalmayana kadar. Ruhu, asıl kalbinizi nereye sakladıysanız; oradan çıkarana, hayatınıza katana kadar. Meditasyon, iç ve dış enerjinizi dengelemek, saklı iç enerjinizi ve gücünüzü fark etmek için bir yol, bir yöntemdir.
Osho; “Meditasyon, içinizde ve çevrenizde olanların farkında olma sanatıdır. Meditasyonun ruhu, nasıl tanıklık yapılacağını öğrenmektir. Orada hiçbişey yapmama hali ve sadece sessizlik vardır. Eylemci değil, (tanık) gözcüsünüzdür. Farkındalıkla yaptığınız herşey meditasyondur. Mesele eylem değil, eyleminize kattığınız niteliktir. Meditasyon size kendi sezgi yeteneğinizi geliştirmekte yardımcı olacaktır. Beden ve akıl köprü haline geldiğinde sevgi yükselir, dinginlikte sizi neyin tatmin edeceği, neyin olgunlaşmaya yardımcı olacağı açıkça ortaya çıkar. Her ne olursa her birey için değişik olacaktır. ‘Birey’in anlamı budur. Herkes benzersizdir. Benzersizliğini aramak büyük bir heyecan, büyük bir serüvendir.” der ve çeşitli amaç veya niyetler içeren, “xxx meditasyonu” olarak nitelendirilen uygulamalar için, ‘meditasyon’ değil, ‘meditasyon ile tedavi’ tanımını kullanır.

Meditasyon, yetenek işi değildir. Etkin bir meditasyon, zamanla öğrenilir, geliştirilir. Herşeyde olduğu gibi ustalaşmak; çalışma, disiplin ve istikrar ister. Amacınız kendi yöntem veya yöntemlerinizi keşfetmek olmalıdır.  Meditasyon için gevşeme hali gereklidir ancak sadece gevşeme ve rahatlama tekniği değildir.
“Reiki/Enerji = Meditasyon” değildir. Meditasyon fedakârlık ve çilelerle dolu kadim bir öğretinin parçası veya insiyasyon (uygulayabilmek için el alma) gerektiren bir çalışma değildir. Korkutucu gizemlere kapı veya tehlikeli hiç değildir. Şifa-Enerji sistemleri; derinleşmede, Öğretiler ise; amaç ve niyet belirlemede yardımcı olur. Niyet belirleme ayrı bir konu ancak özetle; sadeleşmek, temelde ne istediğini bilmek, ruhun planı, evrensel yasalar vb... etken ve önemlidir.
Belirli niyetlerle yapılan meditasyon çalışmaları sonunda, o niyetin gerçekleştiği, olduğu ve bittiği kanısına varılır. Aslında başlangıçtır, konuyla ilgili sürece girilir. Örneğin belirli bir konuda dönüşüm talebi, bir duygudan arınma talebi gibi. Özel niyetli bir meditasyon ile; o dinamiği harekete geçirirsiniz, güç toplarsınız, belki niyetinizle ilgili bir görüş ve farkındalık (bilgi ve bilgelik) yakalarsınız. Özgür iradeniz ile Ruh’dan talepte bulunmuş olursunuz.  Sonraki dönemde hayat, talep edilen kazanılana kadar, kademe kademe deneyim imkanı sunar. Süreç kişiye veya niyete göre değişir. Niyetiniz; deneyimler ile davranışa dönüşerek ve bilinçli seçimlerle süreçte tamamlanır ya da tamamlanmaz. Ruh için, başarı ya da başarısızlık yoktur; seçimler ve deneyimler vardır. Gerçekleştirme için; seçiminizi, ruhunuzdan ruhunuzun yuvası bedeninize, soyuttan somuta taşımak durumundasınız. 
Kalpten iste, Farkındalıkla izle, Hareket kat, Yaşa, Yürümeye devam et!

TAVSİYE UYGULAMA
Özellikle ilk zamanlarda, “aynı aynı metodunu” uygulayın. Düzenli olarak kendinize ayırabileceğiniz (en az haftada bir) belirli bir gün ve saat belirleyin. Aynı günlerde, aynı saatte, aynı yerde, aynı müzik ve aynı tütsüyü kullanın.
Ritüel haline gelmesi ve düzenli uygulama, beden ve zihnin daha kısa sürede size katılmasını sağlayacaktır. Bir tür kodlama olacaktır ve zihniniz bunu uyku zamanı, yemek zamanı gibi bilgi olarak alacak; Ruh ile ortak çalışmaya başlayacaktır. Beden ve zihninize yeni bir alışkanlık, hal/durum öğretiyorsunuz. Nasıl ağzınızda yemek çiğnemeye başladığınızda mide sindirim salgıları üretmeye başlıyorsa; bedeniniz de “meditasyon zamanı” kodlamasını öğrenecek ve sonraki zamanlarda öğrendiği ve hatırladığı süreci devreye sokacaktır. Beyin, beta’dan alfa ve teta dalgalarına geçmek üzere süreci otomatik olarak başlatacaktır.
Düzenli olarak bu disiplini hayatınıza geçirdiğinizde; her seferinde daha kolay derinleşebildiğinizi fark edeceksiniz. Mekanizmanızı anlayıp, kendi yönteminizi daha kısa sürede keşfedebileceksiniz.
İstediğiniz, beklediğiniz, sandığınız meditasyon modunu ilk seferinde yakalayamayabilirsiniz. En kötü ihtimalle kendinize kaliteli dinlenme zamanı yaratmış olursunuz. Hayatınızdaki dalgalanmalar (dönem dönem aşırı fiziksel yorgunluk, duygusal yorgunluk, zihinsel yorgunluk) meditasyon modunuzda da dalgalanma yaratabilir. Bunlar çok normaldir ve asla en başa dönmezsiniz. Öğrenilen, kazanılmıştır bir kere.
Bu sizin için, size özel bir âyin olmalı. Hayatın koşturması içinde; kendinize armağan edeceğiniz özel bir zaman dilimi... Kendinize hak ettiğiniz özeni gösterin ve bunu hoş ve keyifli bir ritüele dönüştürün.
Manyetik etkileşimi aza indirgemek için cep telefonunuzu kapatın veya tamamen sessizde ve uzağınızda olsun. Üzerinizde metal eşya olmaması tercih edilir. Evde başkaları varsa sizi bu süre içinde rahatsız etmemeleri için uyarın. Rahat kıyafetler giyinin.
Dağınıklık zihinsel karmaşa yaratır ve aurayı etkiler. Yeterince derli toplu, havalandırılmış bir oda olsun. Ek olarak, isterseniz gün içinde enerjitik temizlik yapabilirsiniz. İmkanınız varsa yatağınız dışında bir yeri tercih edin. Yastık, battaniye gibi rahatınız için ihtiyacınız olabilecek ayarlamaları önceden yapın. Karanlık uyku moduna sokabilir, aydınlık aşırı uyarıcı etki yapabilir. Loş bir ortam uygun olacaktır. Meditasyonu akşam yapıyorsanız, mum ışığı yetmiyorsa gece lambası ile destekleyebilirsiniz. Mumu güvenli bir yere koyduğunuzdan emin olun. 30-60 dakikalık, sevdiğiniz, tercihen sözsüz bir meditasyon müziği ile hoşunuza giden bir tütsü edinin. Müziğin sesi alçak, tütsü biraz uzağınızda olsun. Meditatif faza geçtikçe duyularınız keskinleşeceğinden; ışık, yüksek ses, yakın duman, keskin koku, beli sıkan pantolon vb... rahatsız edici olabilir. Bunların hiçbiri şart değildir ancak hem zihninizi meşgul etmesi hem rahatlatıcı etkileri nedeniyle derinleşme için kolaylaştırıcı etkisi olacaktır.
Meditasyon süreci hazırlık aşamasında başlar. Duyumsayarak, sakin hareket edin, odayı 5-10 dakika önceden hazırlayıp bir süre oyalanabilirsiniz. Kutsal bir alana girme hissi daha iyi gelebilir.
Başlangıçta ve meditasyon bitiminde (Reiki ile veya imajinasyon ile) ışıkla yıkanma ve topraklanma yapabilirsiniz. Başlangıçta, gevşemenize, derinleşmenize, sezgisel algılarınızın açılmasına, daha rahat bir akışa; Bitiminde ise, şifayı mühürleme ve dünyaya oryantasyonda yardımcı olur. Yapılan hatalardan biri topraklanmanın bırakmak zannedilmesidir. Alınan enerji, sistemde tutulmaya çalışıldığında baş ağrıları, dengesizlik hissi gibi sonuçlar doğurabilir. Akamayan pozitif, negatife dönüşür. Topraklanmak yüklendiğinizi pozitifi bırakmak değil, demirlemek, sağlamlaştırmaktır.
Meditasyon bitiminde su içilmesi, ağır meditasyon çalışmalarından sonra duş alınması tavsiye edilir.
Pozisyonunuz; klasik lotus pozisyonunda olmak durumunda değildir. Hatta bu, alışık olmayanlar için zor bir pozisyon tercihi olabilir. Aslolan rahat olmanızdır. Uzanarak, oturarak, hatta ayakta bile yapılabilir. Gevşemeye en uygun ve en çok tercih edilen uzanarak yapmaktır. Uyumaya meyilli olanlar oturarak yapabilir ancak oturuyorsanız omurganın, nefes kanalının düz olması ve baş bölgesinin desteklenmesi önemlidir. Ayrıca; zihinsel uyaranı azaltmak, dikkatimizi içe yöneltebilmek amacıyla meditasyon boyunca gözlerin kapatılması tercih edilir.
Nefes sırasında sayma işlemi ve nefese konsantrasyon zihni oyalar. Diyaframdan kaliteli oksijen girişi bedenin ve beyinin gevşemesini sağlayarak dalga boyları arasında geçişe yardımcı olur. Herkese uygun olabilecek 4’lü nefes tekniği tercih edilebilir. Nefeste önemli noktalar; nefesin diyaframdan alınıp-verilmesi ve derin nefesin sesli ve hızlı alınan nefes değil, sakin ve yavaş şekilde alınmasıdır.
4’lü Nefes tekniğinde; diyaframdan yavaşça nefes alınırken içinizden 4’e kadar sayılır, nefes tutulurken içinizden 4’e kadar sayılır, nefes verilirken içinizden 4’e kadar sayılır, nefes tutulurken içinizden 4’e kadar sayılır.
Nefes almaya başla (1,2,3,4), Nefesi tut (1,2,3,4), Nefes vermeye başla (1,2,3,4), Nefes tut (1,2,3,4), Nefes almaya başla (1,2,3,4), Nefesi tut (1,2,3,4), Nefes vermeye başla (1,2,3,4) .... şeklinde döngü tekrarlanır. Bu döngüyü 4-5 defa tekrarladıktan sonra veya derinleşmeye başladığınızı hissettiğinizde nefes artık bedenin kendi ritmine bırakılır.
Burada amaç sonuna kadar nefesi almak ya da sonuna kadar vermek değildir. Hatta ilerde kendinizi deneyerek, sayıyı kademeli olarak arttırmak isterseniz; anahtar, en az bir sayılık nefes kapasitesi bırakmaktır.

Özet Akış
©    Ortam hazırlanır. Rahat kıyafet, loş oda, mum, tütsü, müzik.
©    Rahatsız edilmemek üzere uyarılar ve telefon gibi gerekli ayarlar yapılır.
©    Rahat bir pozisyonda uzanılır ve gözler kapatılır.
©    Beden gergin ise; meditasyon öncesi hoplama, zıplama veya bedeni kasma bırakma
©    3 derin nefesle hazırlanma ve
©    ışıkla yıkanma (kaynaktan gelen ışık bedene dolar ve dünyanın merkezine kadar iner)
©    Düzenli 4’lü nefes, bir süre sonra bedenin ritmine bırakış ve meditasyon niyeti belirtme
©    Bitiminde; topraklanma, yavaşça kalkarak su içme.

Şebnem Özenç